Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Απίστευτο: Ψυγείο... 2400 χρόνων!


Στις μέρες μας το ψυγείο και η κατάψυξη είναι πράγματα απολύτως απαραίτητα σε κάθε νοικοκυριό, ακόμη κι αν το ηλεκτρικό ψυγείο μπήκε στα σπίτια μας λίγες μόνο δεκαετίες πριν.

Παρ’ όλα αυτά, η ιδέα της συντήρησης των τροφίμων σε χαμηλές θερμοκρασίες πάει χιλιετίες πίσω. Σε πολλούς λαούς συναντάμε κατασκευές που θυμίζουν τεράστια ψυγεία: αίθουσες γεμάτες με πάγο και χιόνι για να συντηρούνται τα τρόφιμα.

Οι πιο εξελιγμένες από αυτές τις κατασκευές όμως ανήκουν στους αρχαίους Πέρσες και έκαναν την εμφάνισή τους περίπου το 400 π.Χ. , και μάλιστα στη μέση της ερήμου!

Τα Γιακτσάλ, όπως λέγονται, μοιάζουν με ιδιόμορφους κώνους και είναι φτιαγμένα από ένα ειδικό μείγμα με εξαιρετικές θερμομονωτικές ιδιότητες. Στις υπόγειες αίθουσες που βρίσκονταν από κάτω τους αποθηκεύονταν τεράστιες ποσότητες πάγου που μεταφέρονταν εκεί από τα κοντινά βουνά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα υπήρχαν ειδικά αρδευτικά δίκτυα που μετέφεραν πάγο και νερό από πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, τα Γιακτσάλ είχαν ένα πολύπλοκο σύστημα εξαερισμού που παγίδευε και την παραμικρή πνοή ανέμου, την κατέψυχε και κρατούσε έτσι το εσωτερικό του κτιρίου δροσερό, θυμίζοντας ιδιοφυές σύστημα κλιματισμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: