Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Feed Back, το κέικ του... Σούπερμαν!

Ο ορός γάλακτος, γνωστός και ως τυρόγαλο, είναι ένα παραπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής τυριού. Για κάθε κιλό τυριού που παράγει, ένα τυροκομείο πετά 9 περίπου κιλά τυρόγαλο, κατά κύριο λόγο στα ποτάμια. Είναι δε ιδιαίτερα ρυπογόνο: το τυρόγαλο ενός και μόνο τυροκομείου αντιστοιχεί στα απόβλητα μιας πόλης 40.000 κατοίκων!

Σε πολλά ποτάμια της χώρας η μόλυνση αυτή έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφανίζοντας κάθε ίχνος ζωής και βάφοντας το νερό άσπρο.

Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την απειλή αυτή η Νομαρχία Λάρισας στράφηκε σε ειδικούς επιστήμονες. Το 2006 ανέθεσε στο τμήμα βιοχημείας και βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να εκπονήσει ειδική μελέτη σχετική με το θέμα και να ψάξει να βρει μια λύση.

Κανείς δεν είχε φανταστεί τότε πού θα οδηγούσε η προσπάθεια αυτή. "Στο εργαστήριο ανακαλύψαμε μια διαδικασία επεξεργασίας του τυρογάλακτος που απομονώνει την πρωτεΐνη και αυτό που απομένει είναι απλό νερό, απαλλαγμένο από ρυπαντικό φορτίο", αναφέρει ο Δημήτρης Κουρέτας, αναπληρωτής καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας έρευνας.

Όμως οι ερευνητές δεν σταμάτησαν εκεί. Από την απομονωμένη πρωτεΐνη παρασκεύασαν κάτι που πολύ πιθανόν ν’ αποτελέσει το επόμενο βήμα στην τεχνολογία τροφίμων παγκοσμίως: το κέικ αποκατάστασης Feed Back.

Μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο κέικ, αλλά οι ομοιότητες σταματούν εκεί. 80 γραμμάρια Feed Back είναι αρκετά για να συντηρήσουν πλήρως έναν άνθρωπο για μια ημέρα!

Χαμηλό σε κόστος παραγωγής και με πρακτικές εφαρμογές σε δεκάδες τομείς, το θαυματουργό κέικ αποτελεί παγκόσμια πατέντα και είναι ήδη έτοιμο για κυκλοφορία στην αγορά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενεργειακή τροφή για αθλητές και στρατιώτες, αλλά και ως μέσο επισιτιστικής βοήθειας σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Μπράβο, λοιπόν, στην ερευνητική ομάδα του κ. Κουρέτα, που και πάλι δεν σταμάτησε εκεί, αλλά είδη ετοιμάζει και άλλα προϊόντα βιοτεχνολογίας, όπως το αλεύρι από εκχύλισμα σταφυλιού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: