Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Το ΣΔΟΕ εισβάλλει στο "Άγιον" Όρος




  Την Πέμπτη το πρωί, οι άνδρες του ΣΔΟΕ μπήκαν στο Άγιον Όρος για να ελέγξουν δύο έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, συνολικής αξίας 5 εκατ. ευρώ, στις Μονές Σίμωνος Πέτρας και Παντοκράτορος.
 Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στα μοναστήρια της Αθωνικής Πολιτείας, κάτι πουδεν έμεινε ασχολίαστο από τους Αγιορείτες μοναχούς, οι οποίοι αρχικά αρνήθηκαν να συνεργαστούν.

 Επί αρκετές ώρες, οι ελεγκτές έκαναν φύλλο και φτερό τα τιμολόγια που υπήρχαν, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την ανέγερση μιας τετραώροφης αποθήκης και για τα έργα αναστύλωσης της Μονής Παντοκράτορος.

 Τα μοναστήρια του Άγιου Όρους διεκδικούν 60 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για έργα αναστύλωσης και διαφύλαξης της πολιτισμικής τους κληρονομιάςκαι ήδη έχουν απορροφήσει 20 εκατ. ευρώ.

 Το τελευταίο διάστημα, οι αιτήσεις για μελέτες "πέφτουν βροχή" στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΚΕΔΑΚ, προκειμένου να εξασφαλίσουν και να πάρουν τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ πριν από το 2013, που λήγει το ΕΣΠΑ.
 "Το ίδιο ακριβώς είχαν κάνει και με το Γ΄ΚΠΣ. Την τελευταία χρονιά απορρόφησαν και το τελευταίο ευρώ", μας είπε υπάλληλος των υπηρεσιών που ελέγχουν τις μελέτες των μοναστηριών του Αγίου Όρους.

 Πάνω σε μια χαράδρα χτίζεται μια από τις μεγαλύτερες αποθήκες του Αγίου Όρους.
Ο ηγούμενος και οι μοναχοί της Μονής Σίμωνος Πέτρας επιθυμούν την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο, για να χτιστεί, χρειάστηκε να απορροφηθούν κονδύλια τόσο από το Γ' ΚΠΣ όσο και από το ΕΣΠΑ, αξίας 2,7 εκατ. ευρώ.
 Μάλιστα, έχουν υποβάλει και νέα πρόταση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον 540.000 ευρώ.

 Το επόμενο έργο που θα ελέγξουν οι άνδρες του ΣΔΟΕ είναι η αναστήλωση της δυτικής πτέρυγας της Μονής Παντοκράτορος, που χρηματοδοτήθηκε με κονδύλια από το Γ' ΚΠΣ αξίας 1.487.000 ευρώ.
 Οι Αγιορείτες του συγκεκριμένου μοναστηριού, όμως, το οποίο είναι 7ο στην ιεραρχεία δεν σταματούν εδώ κι έχουν καταθέσει νέα μελέτη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να φτιάξουν και την ανατολική πτέρυγα.
 Μέσα δηλαδή σε λίγα χρόνια έχουν καταφέρει να απορροφήσουν 5 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, κάτι που δύσκολα καταφέρνει ένα υπουργείο.

 Μαθήματα από τους Αγιορείτες μοναχούς θα πρέπει να πάρουν οι πολιτικοί μας, για να δουν πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούν να απορροφούν κοινοτικούς πόρους, καθώς και σε αυτόν τον τομέα τα υπουργεία υστερούν σε μεγάλο βαθμό.

 Τα μοναστήρια, όταν επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα, "σπάνε" το έργο που επιθυμούν να κατασκευάσουν σε διάφορες φάσεις, τις οποίες ονομάζουν "υποέργα".
Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι τα χρήματα τα παίρνουν τμηματικά κι η εκταμίευσή τους μπορεί να γίνει πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

           Δια στόματος : Σωτήρη Σταθόπουλου

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News 26.2.2012, σελίδα 45.

 Στην ύστατη ώρα ανάγκης, λοιπόν, του ελληνικού κράτους, η εκκλησία αντί να προσφέρει τη βοήθειά της επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, απορροφώντας κονδύλια για να χτίσει....αποθήκες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: