Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η Fitch κατεδαφίζει τη Σοφοκλέους


Εν όψει PSI έχουμε πρόβλημα. Αυτό το ξέρουμε. Η αγορά συρρικνώνεται, παρέα με τους μισθούς, σε αντίθεση με την ανεργία και τα πλήρως αναποτελεσματικά μέτρα λιτότητας που όλο αυξάνονται και πληθύνονται. Μέρα με τη μέρα προσπαθούμε και περισσότερο, μέρα με τη μέρα σφίγγουμε το ζωνάρι όλο και παραπάνω. Το αποτέλεσμα; Χμμμ.

Τα οικονομικά είναι περίεργη επιστήμη, ξέρετε. Η επιστήμη του χρήματος. Προβλέψεις, χρηματιστήρια, τράπεζες, προγνωστικά, κόντρα προγνωστικά. Κι αν αφήσουμε στην άκρη για μια στιγμή τις επισημότητες, μπορούμε να δούμε πόσο πολλά κοινά έχει με το… τζόγο.

Οι επενδυτές, βλέπετε, είναι οι έξυπνοι τζογαδόροι που ξέρουν πότε να ρισκάρουν και πότε να πάνε πάσο. Και πώς το ξέρουν; Πληροφόρηση. Μυριάδες εφημερίδες, ιστοσελίδες, ανεπίσημες πηγές και αναλυτές κατακλύζουν με πληροφορίες το κεφάλι του επενδυτή 24 ώρες το 24ωρο.

Οι δε βασιλιάδες των παραπάνω είναι οι οίκοι αξιολόγησης, που χαρακτηρίζουν την πιστοληπτική ικανότητα των διαφόρων φορέων μέσα από ένα σύστημα βαθμολογίας. Το πόσο εύστοχη είναι η αξιολόγηση αυτή είναι… αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Το θέμα είναι ότι και η παραμικρή αλλαγή στη βαθμολογία κάποιου φορέα έχει άμεσο και κολοσσιαίων διαστάσεων αντίκτυπο στη θέση του φορέα αυτού στις αγορές.
  
Παράδειγμα; Ο γνωστός οίκος αξιολόγησης μόλις υποβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες λόγω αμφιβολιών της ικανότητάς της να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του PSI. Αποτέλεσμα: Πτώση σχεδόν 6% του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ σήμερα, με τον τομέα των τραπεζών να χάνει σημαντικό μέρος της αξίας του.
Σε απλά ελληνικά: πολλοί από τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές – κοινώς, τζογαδόρους του χρηματιστηρίου – έσπευσαν να σώσουν εαυτόν όταν άκουσαν τα νέα για την υποβάθμιση, όπως θα έκανε κάθε καλός ορθολογιστής επενδυτής που θέλει να προστατεύσει το κεφάλαιό του. Καλά (;) ως εδώ.

Το τραγικό της υπόθεσης; Μεγάλο μέρος των επενδυτών που έτρεξαν να ξεφορτωθούν από το χαρτοφυλάκιό τους τα πιθανόν ζημιογόνα προϊόντα ήταν Έλληνες. Αυτοί είμαστε, κύριοι; Ξεπουλάμε την πατρίδα μας έμπρακτα και κυριολεκτικά, φοβούμενοι κάποια πιθανή απώλεια στο προσωπικό μας κεφάλαιο, αντί να επενδύσουμε στην ίδια τη χώρα που μας γέννησε;
 
Να σημειωθεί, φυσικά, πως οι καιροί που ο «έλληνας βραχυπρόθεσμος επενδυτής» ήμουν εγώ κι εσείς έχει παρέλθει. Παιχνίδι κάνουν οι ίδιοι καρχαρίες που μας τα έφαγαν 99’. Οι ίδιοι που «μαζί τα φάγανε», ή, αν προτιμάτε, ΜΑΣ φάγανε…

2 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τα οικονομικά δεν είναι επιστήμη. Ή τουλάχιστον είναι όσο επιστήμη θέλουν να ονομάσουν την απατεωνιά τους οι αστρολόγοι...

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον οι αστρολόγοι κάπου βασίζονται...