Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Εθελοντές Γερμανοί Εφοριακοί - Ράμπο ετοιμάζουν βαλίτσες για Ελλάδα!

Πρόσφατη ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού "Der Spiegel" αναφέρει ότι «καθώς αυξάνεται η αντίδραση των δανειστών κρατών για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ταυτόχρονα αυξάνεται και η πεποίθηση ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν και νέες περικοπές από την πλευρά της Αθήνας, προκειμένου να μην πνίξει πλήρως την οικονομία».

Και ξέρουμε καλά πως όντως έτσι έχουν τα πράγματα. Άρχισαν να το καταλαβαίνουν επιτέλους και οι Γερμανοί; Μακάρι. Δεν είναι ελλιπή τα μέτρα λιτότητας. Δεν φταίει αυτό. Ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι που υπολειτουργεί - ή δεν λειτουργεί καθόλου. Τα χαράτσια ενσωματωμένα στο λογαριασμό του ρεύματος στραγγίζουν τους πάντες ανεξαιρέτως, ενώ ταυτόχρονα άλλοι οφείλουν υπέρογκα ποσά της τάξης πολλών εκατομμυρίων - και δηλώνουν πεισματικά "δεν πληρώνω"!

Ισως κάπως έτσι σκεπτόμενοι, οι Γερμανοί προτίθενται να ενισχύσουν το ελληνικό δημόσιο με 160 εθελοντές Γερμανούς εφοριακούς. Το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "χρειάζεται η δόμηση ενός σύγχρονου δημόσιου τομέα. Κι εδώ ακριβώς θέλει να βοηθήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση." Βασική προϋπόθεση για την επιλογή των εθελοντών ήταν η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που γνωρίζουν ελληνικά.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι οι περισσότεροι από τους εθελοντές προέρχονται από το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, και δηλώνουν πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με αυτά που αντιμετώπιζε η Ανατολική Γερμανία λίγο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, και με ανάλογο τρόπο σκοπεύουν να ενισχύσουν την Ελλάδα.

Παράλληλα όμως, λένε, προκύπτει και ένα άλλο πρόβλημα. Οι κάτοικοι της Ανατολικής Γερμανίας το 1990 είχαν αντιμετωπίσει τη δυτική προσφορά βοήθειας με ιδιαίτερη καχυποψία, και το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες. Όπως αναφέρεται στα δύο προαναφερθέντα περιοδικά, "οι Έλληνες θα εκλάμβαναν την αναπτυξιακή βοήθεια ως μια ακόμη ταπείνωση" και πως "ήδη πολλοί από τους Έλληνες αντιδρούν έντονα στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα από τους δανειστές, τα οποία αντιλαμβάνονται ως επίθεση στην ανεξαρτησία του κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: