Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Παράτησε την εταιρία του για... τρενάκια!

Πώς θα κρίνατε έναν άνθρωπο που παράτησε την εταιρία του για να παίζει με τρενάκια; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Ιδού η απίστευτη ιστορία ενός άνδρα που παράτησε τα πάντα για ν’ ακολουθήσει τ’ όνειρό του - και ανταμείφθηκε!


O Joshua Cowen γεννήθηκε το 1877, το όγδοο από τα εννέα παιδιά ενός εβραίου μετανάστη στις ΗΠΑ. Ανήσυχο πνεύμα από μικρός, ο Joshua κατασκεύασε το πρώτο του τρενάκι στα 7 του, και έκτοτε τα παιχνίδια-τρενάκια έγιναν η μεγάλη του αγάπη. Μπήκε στο πανεπιστήμιο όχι μια, αλλά δύο φορές, και τις δύο φορές όμως τα παράτησε. Το 1898, σε ηλικία 21 χρονών, ο Joshua κατοχύρωσε την πρώτη του εφεύρεση - ένα ειδικό φιτίλι για τα φωτογραφικά φλας της εποχής, που χρησιμοποιόυσαν ανάφλεξη μαγνησίου για να παράγουν το απαραίτητο φως.

Η εφεύρεσή του απέτυχε παταγωδώς εμπορικά, μέχρι που δέχτηκε μια παραγγελία 24.000 φιτιλών από το αμερικανικό ναυτικό. Μόνο που το ναυτικό δεν ήθελε να βγάλει φωτογραφίες, αλλά να πυροδοτεί με τα φιτίλια αυτά υποβρύχιες βόμβες!

Το ανήσυχο πνεύμα του Joshua όμως υπερτέρησε των χρημάτων, κι ο νεαρός δεν συνέχισε την ενασχόλησή του με τα φιτίλια. Αντ’ αυτού, αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με μια καινούρια ιδέα, ένα σύστημα φωτισμού για φυτά σε γλάστρες. Ούτε κι αυτό όμως πήγε όπως θα ήθελε ο Joshua, και γρήγορα βαρέθηκε κι αυτή την ιδέα. Παράτησε λοιπόν τη νέα του εφεύρεση στα χέρια ενός από τους πωλητές του, κάποιου Conrad Hubert, και αποφάσισε να αφοσιωθεί στη μεγάλη του αγάπη, τα μηχανικά τρενάκια.

Ο Hubert όμως άλλη όρεξη δεν είχε από το να φωτίζει φυτά! Αντ’ αυτού, τροποποίησε το φωτιστικό μηχανισμό του Cowen και ούτε λίγο ούτε πολύ έφτιαξε έναν από τους πρώτους εμπορικούς φακούς χειρός, μια εφέυρεση που του απέφερε συνολικά πάνω από 15.000.000 $, αστρονομικό ποσό για εκατό χρόνια πριν!

Φαντάζεστε πόσο ανόητος πρέπει να ένιωσε ο Cowen...; Λοιπόν, ξανασκεφτείτε το. Ξέχασα να αναφέρω πως το πλήρες όνομά του ήταν Joshua Lionel Cowen, “Lionel” όπως “Lionel Trains Co” και http://www.lionel.com/ .





Τι συνέβη; Ο Joshua θέλησε κάποια στιγμή να βγάλει λίγα χρήματα από το χόμπι του, και πούλησε ένα ηλεκτρικό σιδηρόδρομο σε ένα κατάστημα σαν διακοσμητικό βιτρίνας. Την επόμενη κιόλας, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος του παρήγγειλε άλλα έξι, καθώς όλο και περισσότεροι πελάτες ενδιαφέρονταν για το αξιοθαύμαστο αυτοκινούμενο τρενάκι της βιτρίνας!



Σύντομα ο Joshua άρχισε να κατασκευάζει νέα μοντέλα τρένων, και μέσα σε λίγα χρόνια το όνομά της εταιρίας του ήταν πασίγνωστο. Ακόμη και σήμερα, περισσότερα από 130 χρόνια μετά τη γέννησή του, τα τρενάκια του Cowen είναι το αγαπημένο παιχνίδι αμέτρητων μοντελιστών και συλλεκτών σ’ όλο τον κόσμο, και η εταιρία του, αν και άλλαξε μορφή πολλές φορές μέσα σε περίπου εκατό χρόνια, είναι ακόμη ένας ιδιαίτερα υπολογίσιμος παράγοντας στο χώρο του μοντελισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: