Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Μείωσε τα έξοδά σου - σήμερα κιόλας!


Τώρα που η κρίση έχει εγκατασταθεί για τα καλά στα σπίτια και τα πορτοφόλια μας, είναι πια θέμα επιβίωσης η μείωση των εξόδων. Πέρα απ’ αυτό όμως, είναι και μια καλή ευκαιρία να απαλλαγούμε από άχρηστες συνήθειες που ανοίγουν «τρύπες» στο πορτοφόλι μας, συνήθειες που λίγο-πολύ όλοι έχουμε. Το Κόκκινο Ρόδι προτείνει!

Κλείσε το φως και την τηλεόραση!
Δεν είναι δύσκολο. Έφυγες από το δωμάτιο, ακόμη και για λίγα λεπτά; Κλείσε το φως. Σύντομα θα σου γίνει συνήθεια και δε θα χρειάζεται καν να το σκεφτείς. Κάνε το ίδιο και με την τηλεόραση – αν είσαι από αυτούς που παίρνουν έναν υπνάκο μπροστά στην οθόνη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χρονοδιακόπτη της, μια λειτουργία που έχουν οι περισσότερες τηλεοράσεις.

Κάνε λίστα με τα ψώνια που χρειάζεσαι, και τήρησέ την ευλαβικά!
Πόσες φορές έχεις πάει στο σούπερ μάρκετ για να πάρεις γάλα και απορρυπαντικό, και τελικά βρέθηκες με ένα καρότσι πράγματα και μια απόδειξη που φτάνει ως το πάτωμα και σε κάνει να θέλεις να βάλεις τα κλάματα; Μπορείς εύκολα να το αποφύγεις αυτό κάνοντας μια αυστηρή λίστα με τα απολύτως απαραίτητα. Κι αν δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό να την παραβιάσεις, ίσως είναι καλή ιδέα να πάρεις μαζί σου μονάχα όσα χρήματα χρειάζεσαι.

Άσε την πιστωτική στο σπίτι!
Όσο χρήσιμο μπορεί να γίνει το πλαστικό χρήμα με σωστή διαχείριση, άλλο τόσο μπορεί να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό σου αν δεν είσαι προσεκτικός. Άφησε, λοιπόν, την πιστωτική σου στο σπίτι και χρησιμοποίησέ την μόνο για συγκεκριμένες αγορές. Και φρόντισε να πληρώνεις τις δόσεις της στην ώρα σου – τα επιτόκια των πιστωτικών μπορεί να είναι στα ψιλά γράμματα, αλλά είναι αντάξια πραγματικών τοκογλύφων.

Άσε κάτω το φαστ φουντ και πιάσε την κατσαρόλα!
Όλοι αγαπάμε τα έτοιμα φαγητά. Είναι νόστιμα και δε χρειάζονται κόπο. Επίσης είναι πανάκριβα και ανθυγιεινά. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα απλώσεις το χέρι στο τηλέφωνο για να παραγγείλεις απ’ έξω, προτίμησε να μαγειρέψεις μόνος σου ένα μικρό γεύμα. Όχι μόνο θα σου έρθει πολύ φθηνότερο, αλλά και πολύ λιγότερο ανθυγιεινό. Άσε που αν μάθεις πόσο λίγο κοστίζει σε χρόνο και χρήμα ένα πεντανόστιμο πιάτο μακαρονάδα, θα το σκεφτείς διπλά πριν παραγγείλεις πίτσα ή σουβλάκια.

Χρησιμοποίησε λιγότερο το Ι.Χ. σου.
Υπάρχουν εναλλακτικές – περπάτησε, πάρε ένα ποδήλατο, χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πήγαινε στη δουλειά με το Ι.Χ. ενός συναδέλφου και μοιραστείτε τα έξοδα. Το ήξερες πως μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών ή ένα ποδήλατο μπορεί να κοστίζει λιγότερο από ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ σου; Για να μη μιλήσουμε για ρύπανση και τέλη κυκλοφορίας…

Κόψε το ποτό και το κάπνισμα.
Αν δεν το κάνεις για την υγεία σου, καν’ το για την τσέπη σου. Σκέψου πόσα ξοδεύεις σε μηνιαία βάση για τσιγάρα ή αλκοόλ και τι θα μπορούσες να κάνεις με αυτά. Θα εκπλαγείς.

Ντύσου καλά, ακόμη και μέσα στο σπίτι!
Δεν υπάρχει λόγος να ανεβάσεις το θερμοστάτη στο 25 και τα έξοδά σου για θέρμανση στα άστρα… χαμήλωσε τη θέρμανση και φόρα ένα ζεστό πουλόβερ.

Μην ξοδεύεις πολλά για ψυχαγωγία.
Μπορείς να περάσεις πολύ καλά στον ελεύθερό σου χρόνο με ελάχιστα έξοδα. Κάλεσε ένα φίλο στο σπίτι, βρες δημιουργικές δραστηριότητες που δεν κοστίζουν τίποτα, πάρε ένα καλό βιβλίο από την κοντινότερη δανειστική βιβλιοθήκη ή αντάλλαξε τα παλιά σου βιβλία, παιχνίδια ή DVD μ’ αυτά ενός φίλου σου. Αξιοποίησε τη σύνδεση του ίντερνετ που ούτως ή άλλως πληρώνεις.

Σκέψου δημιουργικά.
Πριν πετάξεις οτιδήποτε, σκέψου πώς αλλιώς θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις. Πριν αποφασίσεις να αγοράσεις κάτι καινούριο, σκέψου μήπως έχεις ήδη κάτι που να μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες σου. Πήγαινε στην αποθήκη με όλα τα παραπεταμένα και ξεχασμένα πράγματα που στοίβαζες εκεί για χρόνια, πάρε τα εργαλεία σου και ανασκουμπώσου. Θα εκπλαγείς με το τι θησαυρούς θα βρεις εκεί!

2 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Χαριτολογώντας, κι αν τέλει τα κόψουμε κι όλα, δεν έγινε τίποτα. Θα βελτιωθούν οι δείκτες της οικονομίας...

το ρόδι είπε...

Μα, και τα "όλα" είναι σχετικά... όσο σχετικά αναγκαίες είναι και οι "ανάγκες" μας τελικά...